Bezoek (ON4AWT) aan Grimeton, augustus 2018
    DSC 1267   Al snel na de Eerste Wereldoorlog ontstonden plannen om een ​​vaste radioverbinding met Amerika aan te leggen. Sinds 1920 onderhandelde het Zweedse Telegraph Agency een verkeersovereenkomst met de Radio Corporation of America (RCA). Eind 1921 kondigde RCA aan dat hun hoofdingenieur Ernst Alexandersson een hoogfrequent generator had gebouwd die was geïnstalleerd op de radiostations van het bedrijf, en dat het verkeersbeheer was gecentraliseerd in een centraal kantoor in New York. 

Rekening houdend met de verspreiding van radiogolven tussen Zweden en de Amerikaanse oostkust, werd vastgesteld dat het station aan de Zweedse westkust moest worden gebouwd - ergens ten noorden van Varberg. Geschikte landomstandigheden, toegang tot elektriciteit en goede spoorverbindingen met Göteborg - waar het verkeerscentrum zou komen - waren andere belangrijke redenen om rekening mee te houden bij de locatie van het station.

In 1922 werd het voorstel van de Telegraph Agency om het zendstation in Grimeton te bouwen goedgekeurd. Het ontvangststation, dat in de rijrichting voor het zendstation zou komen te liggen en vanwege radiostoring op veilige afstand van Grimeton, werd gebouwd in Kungsbacka.

   
             
   

 Alexanderson_Banner_0.jpg

De laatste resterende, werkende, Alexanderson Alternator is nog steeds in dienst bij de VLF-zender Grimeton in Zweden. 

Alexanderson_Banner_0.jpg

 

Alexanderson werd geboren in de Zweedse plaats Uppsala, in januari 1878. Alexanderson was de zoon van een rechter en een professor uit Griekenland.Hij kreeg interesse in elektrotechniek, en ging naar het instituut voor technologie in Stockholm, en deed postuniversitair werk bij de technische universiteit van Berlijn.

Hij emigreerde naar de Verenigde Staten in 1902 en bracht de meeste tijd door aan het werken voor het bedrijf General Electric (GE). De Alexanderson Alternator,die hij ontwierp in 1904, was zijn grootste uitvinding. Het is een wisselstroomgenerator met hoge frequentie voor langegolf uitzendingen, die gemoduleerde (stem)radio-uitzendingen mogelijk maakten.

De machine genereerde hoogfrequente wisselstroom tot 100 kHz. De Alexanderson Alternator werd uitgebreid gebruikt voor lange golfradioverbindingen door kustposten, maar was te groot en te zwaar om op de meeste schepen te worden geïnstalleerd.

Tot de uitvinding van vacuümbuis in de jaren 1920, was de Alexanderson alternator een belangrijke hoog-vermogen radiozender. 

   

 

 Grimeton Varberg 

Het Radiostation van Grimeton is een van de veertien werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zweden en is opgenomen op deze lijst in 2004. Tot 2014 stond het op de lijst ingeschreven als het "Radiostation Varberg". Het bevind zich namelijk nabij Varberg in Zuid-Zweden (gebouwd van 1922 tot 1924) is een zeer goed bewaard monument van de vroege trans-Atlantische communicatie.

 

 

Het gebied is 110 hectare groot.
Hierop staan gebouwen met de originele Alexanderson-zender en de antennemasten, de kortegolfzender met antennes, en het woongebied voor het personeel van het radiostation.

 

  

 

De masten op de locatie van het radiostation in de buurt van Varberg
Zes stalen masten van 127 meter hoog, waartussen staaldraden zijn gespannen, die functioneren als antenne.

 

  

Architect Carl Åkerblad heeft de hoofdgebouwen ontworpen in neoklassieke stijl.
Ingenieur Henrik Kreüger was verantwoordelijk voor de antennemasten.
In de tijd van de bouw van het station waren deze torens de hoogste bouwsels in Zweden.

 

  

  

De machinehal met generator (zender)

 

   Het herkenningsteken (roepteken) van deze zender was SAQ (beluisteren).

De zender werd tot de vijftiger jaren gebruikt voor de communicatie met Radio Central op Long Island in de Verenigde Staten. Tot 1996 werd de zender gebruikt voor communicatie met onderzeeboten.

De frequentie die gebruikt werd was 17.2 kHz. Op speciale dagen zoals Alexandersondag (laatste weekend van juni) worden nog teksten in Morse verzonden. 

 
 
         
 

De opname op de werelderfgoedlijst was een gevolg van :

          • Criterium II : Het radiostation Varberg is een monument, dat de procesontwikkeling van de communicatietechnologie in de periode na de Eerste Wereldoorlog documenteert.

          • Criterium IV : Het radiostation is een uitstekend voorbeeld van de ontwikkeling van de telecommunicatie en is het enige overlevende voorbeeld van een groot zendstation van voor de elektronische technologie en de ontwikkeling van de telecommunicatie daarna.
 

   

Hoewel het radiostation niet langer regelmatig wordt gebruikt is de zender, door vrijwilligers, zo onderhouden dat de installatie nog altijd volledig functioneert.

 

Bezoek het GRIMETON radiostation SAQ (www.grimeton.org) 

Het radiostation en zendergebouw zijn te bezoeken van 1 juni tot 31 augustus
            • 01 tot 17 juni van 10:00 tot 16:00 uur
            • 18 juni tot 19 augustus van 10:00 tot 18:00 uur
            • 20 tot 31 augustus van 10:00 tot 16:00 uur

  

 

De radioamateurs SK6SAQ 

Vandaag de dag zijn er ongeveer 3 miljoen radioamateurs over de hele wereld. Hier kan je een aantal van hen ontmoeten. Ze ze zullen je graag hun hobby laten zien en proberen via de radio in contact komen met andere gelijkgestemden.

Deze hobby ontstond al aan het begin van de 20 ste eeuw, na Marconi's succesvolle experimenten met het verzenden van draadloze signalen over de Atlantische Oceaan. Dit grote succes wekte de nieuwsgierigheid van een aantal particulieren die voor zichzelf begonnen experimenteren met je eigen radio-uitzendingen.

Tijdens de eerste wereldoorlog waren amateurradio-operaties verboden veel landen maar na de oorlog trok het weer aan.In een tijd dat internet nog niet bestond, werd amateurradio populair voor velen, de eerste en enige ontmoeting met de wereld en andere culturen. Hoewel men op verre oorden was of in geïsoleerde omgevingen.
Je kon via radio met elkaar communiceren. 

 

SK6SAQ wordt gezamenlijk gerund door World Heritage Grimeton Radiostation en de Alexander GVV vriendenvereniging. 

Het station wordt op vrijwillige basis bemand, als de deur open staat mag je naar binnen ...