* GOEDE AVOND BESTE LUISTERAARS DIT IS ON4OSA CLUBSTA VAN
* OSA-ANTWERPEN afd. van de Koninklijke Unie der Belgische
* Amateur-zenders OP 145.762,5MHz via het relais van Antwerpen
* en simultaan op amateur-televisie via on0mtv ,op 1255 MHz.
* Elke maandagavond vanaf 20 uur verzorgen wij een net- ronde
met berichten voor en door de radioamateurs.
* ------------------------------------------------------------
*
*WELKOM BESTE KIJK EN LUISTERAARS
DIT IS DE UITZENDING VAN ,
25 maart 2002 de 5é jaargang.

* AAN DE MICROFOON VANDAAG ,......
* WIJ VERWELKOMEN IN ONZE STUDIO ALS GAST ,... ...
* WE WENSEN U VERDER EEN AANGENAME EN INFORMATIEVE AVOND.
. DE TEMPERATUUR IN ANTWERPEN IS MOMENTEEL .1? . c. en .

ONS ADRES :
Redactie ON 4 OSA
Jozef Cuyversstraat 44
2610 Wilrijk
VIA PACKET RADIO : BBS on0anr-5
VIA E-MAIL : <Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.>

ONZE HOMEPAGE OP VOLGEND ADRES : http://www.qsl.net/ON4OSA .
TEKSTEN VAN ONZE UITZENDINGEN MOGEN STEEDS OVERGENOMEN WORDEN DOOR ANDERE REDACTIES ZONDER VOORAFGAANDE TOESTEMMING VERMELD WEL STEEDS DE BRON AUB.

HET TEKENEN VAN DE PRESENTIELIJST VOOR DE FONIE UITZENDING GEBEURD ENKEL OP 145.762.5 FM. DE 2 Mtr. REPEATER ANTWERPEN.
VOOR DE ATV IS TALK-BACK 145.762.5 Mhz.tijdens de uitzending in fonie.
NADIEN schakelen wij over op 145.425 Mhz voor de lokale babbel.

Luisteramateurs kunnen zich in melden tijdens de uitzending,
let wel de huiscentrale schakelt pas na 10 maal bellen door
naar de clubshack.TEL: 03.827.25.44.
+
ONZE VASTE MEDEWERKERS.
ON4AWT Fons:Home Page ,ON4OSA .
ON7CY Yves:presentator .
ON4CGT Peter:Camera.
ON4GDB Gaetan: Eindredactie:


FREE LANCE TEKST-MEDEWERKERS
ON4CBL Eric ,
ON6XG Frans
ON7BV Bart,
ON7SF Andre,
ON4HZ Pierre,

Met het programma van vandaag brengen wij volgende onderwerpen:
* KALENDER 2002.
* ATV-NET agenda, februari.
* NIEUWS van de Secties.
* 10 JAAR SPACE MET DIRK
* ANTENNEBEDENKINGEN.
* SPECIALE QSL van DXA-ANTWERP.
* ASTEROIDE paseerde de Aarde ongemerkt.
* Maandag 1 April is er GEEN uitzending on4osa.

 

* EVENEMENTEN KALENDER
-----------------------

* 07 april,HAMBEURS te EKSEL
* 20 april,HAMBEURS AALST.
* 28 april,DIRAGE DIEST
* 11 mei, HAMBEURS WLD.
* 11 mei;UBA-CONGRES te Torhout.
*
* 25+26 mei.20é DX-ANTWERP -OPENDEURDAGEN te HOBOKEN/Antw.
* 17 augustus -LICHTHOUSE/SHIPS- ronde.
* 30/31 augustus Groote hambeurs in HOLITZE -(Chechie )
* 29 sept. HAMB. NOL-Bochold.
* 17 nov. Round Table te Leuven.
*
* 2003 *
* 13 April 2003 Radiohobbybeurs OSA-Antwerpen.
*
!! 14 dagen voor de manifestatie geven wij een uitgebreider verslag indien het in ons bezit is, hou er dus rekening mee !!
Tot zover onze kalender.

Uw clubactiviteiten sturen naar de redactie van,
ON4OSA : e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
++

OSA- NIEUWS
+++++++++++
VOLGENDE VERGADERING OSA
Donderdag 4 April te 20 uur.
In ons lokaal te Wilrijk St.Bavostraat 69
:De Nieuwe Kroon, recht over de Kerk.
++
VOORDRACHT DIGITALE MODULATIE.
Op 4 april aanstaande, tijdens de maandelijkse vergadering van OSA,
zal Dave on4cgj een voordracht geven over digitale modulatie.
De voordracht is een prima inleiding voor diegenen die zich willen
vertrouwd maken met de huidige digitale technieken zoals die gebruikt
worden in satelliet communicatie.
Behandelde punten zullen oa zijn: MPEG2, DVB, modulatie (QPSK, 8PSK,
16QAM),
demoduleren en decoderen dmv een IRD (integrated -receiver/decoder).
Een interessante voordracht onder het genot van een frisse pint, zeker niet te missen!

++
PROBLEMEN VERWACHT VOOR ATV-NET
Kortelings zal de Antwerpse kabeltelevisie maatschapij enkele frequentie wijzigingen doorvoeren, die zeer waarschijnlijk onze ATV talk-back
Frequentie degelijk zullen storen.
Men is namelijk zinnens om en bepaalde kabel zender te plaatsen op de frequentie; 139.25 Mhz totzover geen enkel probleem maar doe er nog eens
5,5 Mhz. Bij voor het klankkanaal en je zit pal op 144.750 Mhz. De talk-back
freq. Van onze ATV.
Info van on4hz Pierre
++

KALENDER ATVNET---------------
Ziehier de voorlopige planning graag uw ONDERWERPEN

We stellen vast dat het soms erg moeilijk is om met 5 man rond te komen, graag nog andere ,amateurs die ook eens een uitzending op zich willen nemen, laat even iets weten aan on4bcb.

21/3 ON4CIW kleine antennes zijn beter als men denkt,Speciaal voor de luister en zendamateur
28/3 deze data 's zijn vrij
2/4 ???
9/4 ???
16/4 ???
23/4 ???
30/4 ???

Uitzendingen donderdag van 21 tot 22 uur
via de repeaters. Herhalingen zondag 11 u.

++
ANTENNEBEDENKINGEN OVER DE SAR
------------------------------
Beste,OM

Na ontvangst van het veldberekeningsprogramma versie 2 heb ik enkele simulaties gemaakt en maak ik mij de volgende bedenkingen:

In 1 van de bijhorende teksten lees ik dat de meeste onder ons, radioamateurs, geen probleem zullen hebben onder de eigen SAR norm van 0,001 W/kg te blijven. Ik ben zo vrij even een paar voorbeelden te schetsen waarin, denk ik althans, meer dan 80 procent onder ons zich zal kunnen herkennen. Zoals U wellicht weet wordt het vooral in de stedelijke gebieden steeds moeilijker om een bouwvergunning te bekomen voor een antennemast, en dan spreken we nog maar enkel over bouwtechnische beperkingen. De meeste onder ons zoeken dan maar hun toevlucht tot noodoplossingen. Wanneer men weet dat men bijvoorbeeld in Antwerpen slechts een antenne mag plaatsen van maximum 4 à 4,5 mtr hoogte, dan besef je wel dat de doorsnee HF vertical niet tot de mogelijkheden behoort. Besluit je echter het er toch op te wagen dan wordt je nu geconfronteerd met het feit dat de waarde van je eigen SAR met een uitgezonden vermogen van 150 W, over de 0,001 grens gaat op een afstand van 6 mtr van de antenne en dit op een hoogte van 7,5 mtr lager dan je antennevoet. Niet conform dus. Met een 3 element HF Yagi, dit mag je perfect op bijvoorbeeld 3,5 mtr boven je dak plaatsen als je maar ver genoeg van de buurman zijn dak blijft, sommigen onder ons wonen namelijk nog in rijwoningen, kom je er niet bepaald beter vanaf: slechts 50W op de antenne en op dezelfde afstand van de mast bereik je de grens alweer op 7,5 mtr lager dan de antenne. Dit is dan nog altijd 4mtr lager dan je dakrand en recht in de buurman zijn slaapkamer. Even maar vergeten dat er HF banden bestaan en een kleine antenne plaatsen voor VHF. Mis poes, met een 7 el Yagi op 144 Mhz en 50W op antenne kom je op 21 mtr van de mast nog steeds in de gevaarlijke zone op een hoogte van 7,5 mtr lager dan je antenne, met een beetje geluk is dit recht in de badkamer van de overbuur en die is daar maar 2 keer 5 minuutjes per dag.

Dan maar een antenne in de tuin, ver van de bewoonde wereld: een HF vertical op de grond met een vermogen van 100W gaat over de grenswaarde in een straal van 11mtr. Ikzelf bezit een tuintje met een breedte van ongeveer 6 mtr en veronderstel dat de tuin van mijn buur moeilijk een gecontroleerde zone kan genoemd worden. Dan maar stout zijn en toch een zelfdragende pyloon plaatsen zonder bouwtoelating, de buren zijn namelijk geen moeilijke mensen en vanop straat ziet niemand het. Spijtig, ook hier moet ik U teleurstellen, een 3 el HF Yagi op 15mtr hoogte met 100W uitgangvermogen, vandaag de dag bijna bij iedereen een minimum standaard, maakt op 10 mtr afstand nog steeds een te groot veld op 2mtr hoogte. Ook hier biedt VHF geen oplossing: 7 el Yagi op 2mtr en 50W aan de antenne, wat mijns inziens niet bepaald overdaad is om in SSB eens de 300 Km te overbruggen, en de poppetjes gaan aan het dansen, op 15mtr afstand en de antenne op 15 mtr hoog bevindt de magische 0,001 grens zich nog steeds op 9mtr hoogte, hetzij recht in het 2e verdiep van de aanpalende woning.

U spreekt herhaaldelijk van de NORM van 0,001 W/kg. Eigenlijk is dat NIET de norm, we moeten daar geenszins aan voldoen. Het is alleen zo, dat, als je aan die waarde voldoen, men een "gemakkelijker" dossier mag indienen (zonder metingen).

Ik wil u nu reeds vertellen dat die 5% norm eigenlijk niet wetenschappelijk verdedigbaar is. We hebben dan ook een schrijven gericht aan de minister voor herziening van enkele punten in het KB, ZONDER ECHTER AAN HET VERTREKPUNT TE TORNEN , NL 0,02 W/KH SAR. In het kort komt het hier op neer dat we vragen om de 5% "norm" die te verhogen naar 50%, met een hele boel technische argumentatie.

We zijn ervan overtuigd dat nog vele andere gebruikers (politie, pompiers GSM e.a.) opmerkingen hebben en zullen aandringen op aanpassingen. Daarom vragen we er ook, en willen we dat onze vragen ook zullen behandeld worden. Ik denk dat binnen afzienbare tijd (1 jaar??) er een nieuw MB komt met aanpassingen.

Wanneer we nu echter uitgaan van de 0,02 W/kg grens, (DE ENIGE ECHTE GRENS!) de totaal SAR in Uw buurt, dan zou je kunnen stellen dat we er als radio amateur beter vanaf komen. Inderdaad na enige invoer in het programma stel je vast dat de mogelijkheden per band veel groter zijn, moest het niet zijn dat men een totaalberekening van de velden van alle antennes moet maken. In het geval van een HF multiband dipool of vertical kom je dan algauw hoger uit dan de maximaal toegestane waarde (ik heb een paar simulaties gedaan, en bvb met een fd4 op 10m, waar we aannemen dat de winst 7.1 dBi is, wordt de norm bereikt op ca 4 m afstand (in alle richtingen), en dit uitgaande van 100 w, 1 dB coax verlies, en correctiefactoren 0,5 en 0,5), en dan zwijgen we nog over de VHF & UHF antenne, want die moet men er ook nog bijtellen. Dit is niet zo, tenzij je natuurlijk zegt dat je samen op al die frequenties uitzendt (zie art 2.1.2. Van het document "dossier tot het bekomen van..." te bekomen op de BIPT website) Je kan jezelf dan afvragen wie er nu op alle HF banden tegelijk gaat uitzenden.

Nemen we nu ook nog even het voorbeeld van de EME-antenne. Inderdaad, dit is theoretisch een oplossing want er wordt enkel gepraat over het voorwaartse veld, en bij elevatie gaat dit over vele obstakels heen. Zij die echter de nieuwe wetten hebben geschreven & normen bepaalden hebben iets over het hoofd gezien: namelijk de voor-achter verhouding van onze antennes. Een EME-antenne is nu niet bepaald iets wat men op 17mtr hoogte plaatst en wanneer deze op bijvoorbeeld 35° staat is het veld achter aan de antenne nog behoorlijk sterk en waarschijnlijk tamelijk hoger dan 0,001W/kg. Nogmaals, 0,001 is niet de norm. Nemen we aan dat we een EME antenne gebruiken zoals opgenomen in de sofware van 4 x 35 el en daar 1000 watt aan hangen. We hebben een EIRP van ca. 45 KW. Nemen we aan dat de F/B toch wel 25 dB is, dan stralen we langs achter 45000/316 = 142 watt EIRP uit. Ik ga ervan uit dat een EME antenne, die langs voor geen problemen geeft met 45 KW EIRP, ook langs achter (waar "naar beneden" wordt gestraald) er geen zal geven met 142 Watt EIRP. De norm van 0,02 W/Kg wordt bereikt op ca 4,5 m van de antenne (langs achter). Ik neem aan dat in de meeste installaties (waar plaats genoeg is voor EME antennes) die 4.5 van de antenne nog binnen het erf van de radioamateur valt. Dus, op het eerste zicht echt geen probleem. Ik denk ook dat hier geen problemen mogen zijn. En als er wel al zijn, dan zijn het waarschijnlijk de problemen langs de voorkant, waar we toch met heel grote EIRP vermogens zitten.

We moeten ons echter realiseren dat er gevallen kunnen en zullen zijn waar we de norm zullen overschrijden. In deze gevallen is het misschien maar best dat we ons daarvan bewust zijn geworden en dat we de nodige maatregelen treffen om onze gezondheid, deze van onze familie en deze van onze buren enz te vrijwaren.

Verder is deze nieuwe wetgeving ook een behoorlijke beknotting op het expirementele karakter van ons hobby. De wet schrijft voor dat men voor elke antenne een dossier dient in te dienen en waarschijnlijk zal dat dus ook het geval zijn voor elke nieuwe antenne.

Van uit ons egocentrisch standpunt gezien hebt U op het eerste zicht uiteraard gelijk. Mocht de wet er niet zijn, dan zou het echter een serieuze beknotting zijn van de vrijheid van onze medeburgers om in een "gezonde omgeving" (ik bedoel met geen te hoge velden) te leven. Het is maar aan welke kant je gaat staan. En het gaat hier niet over de radioamateurs tegen de rest van de wereld, we zijn minsten evenzeer betrokken, want we komen in het algemeen nog veel dichter bij de stralingsbronnen en gedurende langere tijd dan de meeste van onze medemensen.

Wanneer men dus proeven wenst te doen i.v.m antenneopstellingen en bijbehorende opstraalhoek, bijvoorbeeld de benen van Uw inverted-V wat verhangen, dient U theoretisch eerst een nieuw dossiertje te maken.

Dit is uiteraard niet waar. Het volstaat dat het eerste dossier dat u opmaakt, de grenzen dekt binnen dewelke u wenst te experimenteren. Dan mag je uiteraard met alles experimenteren voor zoverre het geen hogere velden creëert. Aan u om vast te leggen binnen welke grenzen u wil experimenteren.

Het BIPT is dan wettelijk verplicht hierop binnen de 3 maanden een antwoord te geven. Ik veronderstel dat zij ook nog wel andere bezigheden hebben dan elke 3 maanden een paar honderd dossiers van radio-amateurs te beantwoorden.

Als we nu even alles bij elkaar tellen kom ik tot de volgende conclusies & oplossingen:

Of de overheid houdt voet bij stuk en dan hebben wij 2 keuzes, we dienen onze dossiers in op zijn Belgisch, dit wil zeggen dat we op papier met zijn allen gaan verklaren 0,5 W op de antenne te plaatsen. De PA verdwijnt dan achter een luidspreker kastje of in het kamertje ernaast, ik kan U in 1 adem wel minstens 10 OM's opnoemen in een straal van 10Km die deze toepassing de laatste 20 jaar reeds gebruikten. Oplossing nummer 2 is dat we met zijn allen op de 40 mtr band en lager gaan zenden. Hier gelden blijkbaar alleen maar aanbevelingen en geen plichten.
De waslijn van de XYL behoeft geen antennedossier op deze frequentie, ook een bouwaanvraag is uit den boze en een vermogen van 1kW behoort hier tot de mogelijkheden.
Ik vermoed sterkt dat vroeg of laat hier ook normen zullen komen. In vele landen bestaan die ten andere.

U gaat er verder van uit "wat kunnen we doen om verder te doen wat we graag doen" zonder ons enigermate te bekommeren over het feit dat de nieuwe wet misschien (ik denk zeker en vast) zijn reden van bestaan heeft. De werelgezondheidsorganisatie, de ICNIRP enz zijn toch de eersten de beste niet.

Ofwel wordt de figuurlijke soep niet zo warm gegeten als ze opgediend wordt, men zou bijvoorbeeld verder over deze normen kunnen onderhandelen met de bevoegde instanties in de hoop dat men bij de overheid inziet dat wij niet te vergelijken zijn met GSM operatoren.

Zoals ik reeds zei is er een schrijven aan de minister gericht om, binnen het kader van de internationale normen twee veranderingen aan te brengen. De eerste legde ik reeds uit (50% norm voor eigen SAR ipv 5%), de tweede is erop gericht elkeen die met een EIRP van max. 100 Watt uitzend, en waarvan (elk deel van) de antenne op minstens 6 meter van een kritisch punt (grens van de beschermde zone) valt zouden VRIJGESTELD worden van het opstellen van eender welk dossier, en hun toestand alleen aan het BIP zouden moeten melden. De meeste "modale" radioamateurs zouden hieronder vallen (zelfs 200 Watt op HF met een 3 band yagi, en de nodige correctiefactoren).

In het verleden werden reeds uitzonderingen voor ons gemaakt zoals bijvoorbeeld met de antenne belastingen. Ik denk dat hier zeker een taak is weggelegd voor onze verenigingen, een belangrijkere reden voor hun bestaan kan ik mij niet inbeelden.

Ik ben de mening toegedaan dat (antenne)belastingen en gezondheidszaken totaal verschillende zaken zijn. Stralingen afkomstig van een radioamateur kunnen (onder bepaalde voorwaarden) even schadelijk zijn als deze afkomstig van wie dan ook. Als radioamateurs vrijgesteld worden van bepaalde belastingen, dan is de kans toch wel erg klein dat de amateur daarmee rechtsreeks zijn medeburger schaadt. In het geval van de RF stralingen is dat NIET zo. Ik meen dat we de twee totaal niet kunnen vergelijken. Een totale vrijstelling voor alle radioamateurs, onafgezien van welke EIRP's ze produceren, vragen zou onlogisch, onethisch en onverantwoord zijn.

Ik hoop ten stelligste dat we niet moeten uitwijken naar één van de 2 eerste mogelijkheden, anders denk ik dat we niet langer met een beschuldigende vinger naar het internet moeten wijzen als oorzaak van een dalende interesse voor ons hobby. Deze nieuwe wetgeving zal dan volgens mij de ultieme doodsteek zijn van deze mooie en leerrijke vrijetijdsbesteding.

Ik denk dat het onze morele plicht is het nodige te doen om onze medeburgers gezond te laten leven. Als we niet akkoord zijn met de essentiële basis van de wetgeving (gebaseerd op internationale normen) kunnen we alleen ervoor zorgen dat de wet veranderd wordt, en dit via politieke weg. Ik denk te mogen verklaren dat we als vereniging wel achter de basisprincipes staan, nl. de normen van ICNIRP enz. Persoonlijk zie ik niet in waarom de Belgen daar nog eens een factor 2 (in veldsterkte, 4 in vermogen) bovenop hebben moeten doen. Daarover kan m.i. geargumenteerd worden.

Waar wel degelijk ruimte is voor argumentatie en voor het proberen van het verkrijgen van aanpassingen is hoe de basisprincipes worden omgezet in een praktische wet. M.a.w de 5 % norm is wetenschappelijk niet te verantwoorden, en vele "kleine" gebruikers (ook politie, brandweer) enz stralen dermate weinig uit dat voor deze een aanpassing moet worden bekomen, in de zin van wat ik hierboven uitlegde (100 W EIRP en afstand min 6 m).

Daarenboven is het feit dat de nieuwe wet ons heeft helpen bewust worden van welke velden we uitzenden, en welke mogelijke risico's er zijn zeker een positief punt. Een radioamateur die een beetje met de spreadsheet speelt zal er heel wat ervaring en kennis mee opdoen.

Er si nog een verder positief gevolg, en dat is dat in onze onderhandelingen met de wetgever in verband met de normen van stedenbouw we een bijkomend en zeer valabel argument hebben om onze antennes hoger dan vroeger te mogen plaatsen.

Het is uiteraard aanbevolen dat we niet te snel van stapel lopen. Zoals het nu staat moeten onze dossiers tegen einde 2006 ingediend zijn. Alleen zij die nu problemen hebben met een bouwaanvraag of specifieke problemen met buren, kunnen we aanraden nu reeds een dossier op te maken. Voor alle anderen lijkt het me best het derde KB terzake af te wachten. Hopelijk houdt men er rekening met onze vragen.

Nogmaals bedankt voor uw bedenkingen,

 

Beste 73

 

John, ON4UN
Voorzitter UBA

73's Cauberg Yves ON7CY

Asteroïde passeert aarde onopgemerkt.
-------------------------------------
Een asteroïde die groot genoeg was om een middelgrote stad te
verwoesten heeft de aarde op een afstand van minder dan 463.000
kilometer gepasseerd, zonder dat astronomen dat direct in de gaten
hadden. De asteroïde, met een doorsnee van ongeveer vijftig meter,
kwam uit de richting van de zon, waardoor ze voor astronomen
moeilijk was waar te nemen.

De asteroïde passeerde de aarde op 8 maart, maar werd pas vier dagen
later opgemerkt, toen ze de aarde al voorbij was. Binnen de
verhoudingen die in het heelal gelden is 463.000 kilometer een
kleine afstand. Ter vergelijking: de maan is 402.000 kilometer van
de aarde verwijderd.

In 1908 verwoestte een object met ongeveer dezelfde omvang als de
asteroïde die deze maand de aarde passeerde een stuk bos van 32
kilometer breed in Siberië.
++

 

 

 

UBA CONTEST KALENDER
---------------------
De volgende HF contesten komen in aanmerking voor de super prestige v/d UBA.

UBA LENTE c-test 80 m. SSB 2e zondag april
ON c-test 80 m SSB 1e zond. Oktober
ON c-test 80 m.CW 2e zond. Oktober
++

 

+++++++++++
DIT IS ON4OSA CLUBSTATION VAN OSA-ANTWERPEN
afd. van de Koninklijke Unie der Belgische Amateur-zenders
met de wekelijkse netronde.
* Via de relais van Antwerpen en simultaan op ATV via on0mtv ,
op 1255 MHz de uitzendingen worden eveneens gerealeerd,
door verscheidene ATV zenders.
++++++++++

 

MANIFESTATIES en BEURZEN
-------------------------

MAGNUM HAMBEURS NLB
Op 07 APRIL 2002
Plaats: Op het militaire domein depot Eksel
Vlasmeer langs de baan Hasselt - Eindhoven(zelfde lokatie als 2001)
Van 10 tot 16 uur voor publiek

standen met oud en nieuw materiaal (antennes, toestellen,..)
computerstanden
infostanden radioamateurs (boeken, naslagwerken, info.)
kennismaking met NLB
aangename hamsfeer
stand repeater ON0LB en ON0ATV
uittesten apparatuur door specialist uit DL
gezellige cafetaria met warme en koude dranken
broodjes en echte Limburgse vla
grote parking naast loods

Volg de wegwijzers "NLB"

Inpraten aan ON4ANL op 145.775 Mhz.
Tafels reserveren kan à 3 euro de meter bij ON4BCE,
tel. 089 / 38 33 60 (na 1800 uur).
Reserveren via internet:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
SEE YOU IN EKSEL 07/04/02 !!
++
HAMBEURS AALST
op zaterdag 20 april 2002.
Parochiaal Centrum St Anna,
Roklijfstraat 1 te 9300 Aalst,
Wellicht niet onbekend voor de meeste hambeurs bezoekers !
Wij zorgen voor een vernieuwde aanpak !
Wij zijn in goede onderhandelingen om een paar nieuwe standhouders aan te
trekken, die de uitstap naar deze beurs zeker de moeite waard zullen maken.
73 Vanwege de inrichters
++

SPECIALE QSL van DXA-ANTWERP-Hoboken
------------------------------------
DX-Antwerp zal op 25 mei 2002 tussen 08:00h en 09:00h utc (10:00h en 11:00h Belgische tijd), ter gelegenheid van zijn 20-jarig bestaan een uitzending verzorgen via Krasnodar Tbilisskaya in Rusland . Frequenties van deze uitzending zijn 17785 kHz (250 kW) en 9945 kHz (100 kW). Een speciale QSL-kaart zal uitgegeven worden bij ontvangst van juiste ontvangstrapporten.
Tijdens de uitzending zullen 5 sleutelwoorden gegeven worden. Wanneer je op zijn minst 4 sleutelwoorden genoteerd hebt kan je die, samen met een ontvangstrapport, opsturen naar: DX-Antwerp, Postbus 16, B-2660 Hoboken, België of via e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na verificatie van het ontvangstrapport zullen wij deze speciale QSL-kaart via de post opsturen.
73s DXA-Antwerpen.
++
10 e,VERJAARDAG VAN DE RUIMTE VLUCHT DIRK FREEMOUT
Deze dag ging in ons landje voorbij als een gewone dag,
Blijkbaar is men Dirk, ex ON1AFD reeds lang vergeten.
++

 

LET OP VOLGENDE WEEK IS HET 1 APRIL (GEEN UITZENDING)
++

- Zo, beste vrienden dit is dan het einde van onze -
- wekelijkse uitzending van on4osa in Antwerpen.
- Wij danken U voor het luisteren en graag tot volgende week .
- Na de qso ronde en de rapporten blijven wij qrv op 145.425 Mhz.

even qrx...........

* EINDE *

 

   
© Copyright 2017 Radio Amateurclub OSA Antwerpen. Alle rechten voorbehouden.